Workshop

Jaarlijkse hopoogst in de Stijl Hoptuin!

DATUM: Zondag 1 oktober 2023
SPREKERS: Brouwerij Stijl
VOOR WIE: Geïnteresseerden

LOCATIE: Hoptuin op Utopia eiland
EN TIJD:
10:00 - 14:00 uur

TIJDSBESTEDING: 4 uur
EN...: Aansluitend een heerlijk Stijl biertje

Jaarlijkse hopoogst in de Stijl Hoptuin!

Kom en doe mee met onze jaarlijkse hopoogst op zondag 1 oktober vanaf 10:00 uur in de Stijl Hoptuin. We hebben jouw hulp nodig om de rijpe hopbellen te plukken. Verwachte eindtijd is rond 14:00 uur.

Tijdens de oogst vertellen we je graag meer over de hopplanten en hoe we deze essentiële ingrediënt voor ons bier verbouwen en gebruiken.

En als kers op de taart kun je genieten van een heerlijk Stijl biertje om je dorst te lessen tijdens al dat harde werk. 🍻

Breng je vrienden en familie mee en beleef een leuke en leerzame ochtend in de hoptuin. We hopen je op 1 oktober te zien voor een gezellige dag vol hop en goed gezelschap! 🌿🍺

Aanmelden via e-mail. We kijken ernaar uit om je daar te zien! 🌱

Waarmee kan ik je helpen?

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Partners Weerwoud

slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image

Workshop over hop

DATUM: Dinsdag 12 september
SPREKERS: Brouwerij Stijl
VOOR WIE: Vrijwilligers

LOCATIE: de Hoptuin op Utopia eiland
EN TIJD:
15:00 uur

Workshop over de hop

Op dinsdag 12 september vanaf ongeveer 15:00 staat een workshop over de Hop gepland, speciaal voor de vrijwilligers van Utopia eiland. Dus zet het alvast in de agenda!

We gaan hop oogsten en Anneke zal uitleg geven over de planten, groei en hoe we dit essentiële ingrediënt voor ons bier verbouwen en gebruiken.

Waarmee kan ik je helpen?

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Partners Weerwoud

slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image

Het altaar der verstoten voedselwaren

DATUM: Zondag 27 augustus
SPREKERS: Sien Vanmaele en Sharmila Baidjnath Misier
VOOR WIE: Bezoekers

LOCATIE: Utopia eiland, bijeenkomstkas
TIJD RONDE 1:
13:30 - 15:00 uur
TIJD RONDE 2: 15:30 - 17:15 uur

TIJDSBESTEDING: 1,5 uur
PRIJS: Varieert per doelgroep

Kookworkshop ter voorbereiding op het einde van de wereld

Met theatermaker Sien Vanmaele en Chefkok Sharmila Baidjnath Misier

Schuif aan bij het altaar der verstoten voedselwaren. Op 27 augustus strijkt het Voedselmuseum ‘n Wilde Keuze neer tussen de bomen van Utopia Eiland. Een bijzonder stukje Almeerse boslandbouw, waar een grote groep enthousiastelingen laat zien hoe de rijkdom van ecosysteem herstel er uit kan zien midden in de stad.

Je gaat van alles leren over microben. Niet alleen over hun rol in de bodem, maar vooral hoe deze wonderlijke wereld van micro-organismen ons kan helpen in de strijd tegen voedselverspilling.

Deze middag bestaat uit twee delen. Eerst neemt theatermaker Sien Vanmaele je mee naar haar altaar der verstoten voedselwaren. Daarna ga je met chef Sharmila Baidjnath Misier op ontdekkingstocht door de oogst van Utopia Eiland. Je leert hoe je de verstoten onderdelen van je favoriete groenten alsnog kunt verwerken tot heerlijke maaltijd. Denk bijvoorbeeld aan culinaire eigenschappen van de loof van de wortels.

PROGRAMMA

Tijden

Ronde 1: 13:30 t/m 15:00 uur

13:30 – 14:15 – Sien Vanmaele altaar

14:15 – 15:00 – Utopia Eiland workshop door Sharmila Baidjnath Misier

 

Ronde 2: 15:30 t/m 17:15 uur

15:30 – 16:15 – Sien Vanmaele altaar

16:15 – 17:15 – Utopia Eiland workshop door Sharmila Baidjnath Misier

Theatermaker Sien Vanmaele

Sien Vanmaele maakt theatervoorstellingen met en over eten. “Kookworkshops ter voorbereiding op het einde van de wereld” is een meerjarig onderzoek naar het voedsel van de toekomst. Vastbesloten om zich niet te laten grijpen door klimaatangst, zoekt Sien vanuit haar keuken naar antwoorden op de klimaatverandering.

Voor het Voedselmuseum  toont ze op Utopia Eiland haar laatste inzichten over hoe microben ons kunnen helpen in de strijd tegen voedselverspilling. Ze nodigt je uit aan haar ‘altaar der verstoten voedselwaren’ en dompelt je onder in de wondere wereld van de micro-organismen die ons eten lekkerder, makkelijker te verteren en langer houdbaar maken.

van en door Sien Vanmaele & Laika, theater der zinnen

Chef Sharmila Baidjnath Misier

Almeerse Sharmila Baidjnath Misier is een Surinaamse kok en ontwikkelde haar eigen Massala kruidenmix. Zij is een ster in koken met overgebleven producten en stukken groente die mensen links laten liggen. Ze gaat met je op zoek naar achtergebleven ingrediënten in Utopia Eiland en vertelt je in de workshop alles over de creatieve oplossingen die deze ingrediënten bieden. Zo ga je naar huis vol inspiratie en met een hoofd vol ideeën om zelf mee aan de slag te gaan in de keuken.

Waarmee kan ik je helpen?

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Partners Weerwoud

slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image

Walnocello Workshop editie 2023 met Lotte Sluiter

DATUM: Dinsdag 18 juli
DOCENT: Lotte Sluiter
VOOR WIE: Vrijwilligers en bekenden

LOCATIE: Utopia Eiland
EN TIJD:
14:00 - 17:00 uur
TIJDSBESTEDING: 3 uur

PRIJS: Gratis
EXTRA: In december een fles walnocello als dankjewel

Walnocello drankje walnoten likeur Utopia Eiland Floriade Weerwoud Almere

Walnocello Workshop editie 2023 met Lotte Sluiter

Na de teleurstelling waarbij onze Walnocello editie 2022 met het faillissement van BioSpirits verdwenen is, gloort er weer nieuwe hoop. Verhage Fruit heeft aangegeven met ons een nieuwe editie te willen maken. Ze maken hun eigen alcohol en die zullen we ook als basis gebruiken voor de nieuwe editie. We zijn erg benieuwd wat voor twist dat aan de smaak zal gaan geven!

Lotte is de aanstichter van Walnocello en heeft ook de eerste workshop met ons gedaan. Zij vindt het erg leuk om dit jaar weer een workshop met ons te doen. Ze zal het verhaal achter de Nocinno vertellen en ingaan op onze relatie met alchohol. Ook niet onbelangrijk: we gaan de walnoten plukken en voorbereiden, zodat Verhagen Fruit er Walnocello van kan gaan maken. Doen jullie ook weer mee? Stuur dan een mailtje naar xavier@weerwoud.nl.

Vrienden en familie zijn ook van harte welkom! Of tip iemand waarvan je denkt dat die mee zou moeten doen. Als dank krijg je in december een flesje cadeau.

Waarmee kan ik je helpen?

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Partners Weerwoud

slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image

Vrijwilligers activiteiten juli 2023

DATUM: Vrijdag 7 juli en Vrijdag 14 juli

VOOR WIE: Vrijwilligers

Vrijdag 7 juli lunch lezing Over de bodem

Begin juni heeft Chris een tweedaagse cursus gevolgd Masterclass Bodem 2023.

‘Deze twee dagen leken erg interessant toen ik ze meemaakte, maar naarmate de tijd verstrijkt blijft het minder in mijn hoofd van achter. Ik wil kijken of ik de geïnteresseerden van Utopia iets kan vertellen over wat ik daar wel en wat ik daar niet heb geleerd. Ik zou 15 minuten iets willen vertellen inclusief het gesprekje hierover met Milan en Xavier.’

Dat als extra tijdens de lunch van vrijdag 7 juli om 13h!

 

Vrijdag 14 juli Proefles Tai Chi

Tai Chi is een stroming van Qigong. En Binnen Tai Chi is er ook 'Everyday Tai Chi'. Voor de Utopia vrijwilligers gaan we met Martijntje leren en bewust worden van hoe we in ons werk met ons lichaam mee kunnen werken en onze spieren en gewrichten minder belasten. Ergonomisch, elegant (dat mooie woord van Xavier) en efficiënt.

Martijntje is Tai Chi en Qigong beoefenaar en lerares. Meer kun je lezen hier: www.TaichiPlus.nl.

Vrijdagmorgen op het Xavier San Giorgi Plein om 8:45 -9:45 uur

 

 

Waarmee kan ik je helpen?

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Partners Weerwoud

slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image

Wild Plukken met Chef Erling

DATUM: Woensdag 5 juli
SPREKERS: Chef Erling

VOOR WIE: Genodigden en vrijwilligers
TIJDSBESTEDING:
6 uur

LOCATIE: Utopia eiland
EN TIJD: 6:00 - 12:00 uur

Wildplukken op Utopia met Chef Erling voor de opening van Museum M

Museum M

Museum M ligt bij de Flores toren en zal ook de komende jaren nog exposities maken in dat drijvende gebouw. Zo openen ze 19 juli een nieuwe expositie/periode met Emmanuelle Moureaux. We zijn benaderd of ze bij ons kunnen komen wild plukken om de gerechten voor de opening te maken. Daarvoor hebben ze deze bijzondere Chef betrokken!

Chef Erling

Chef Erling laat zich graag inspireren door de geheimen van de lokale en regionale natuur en ziet zich als alchemist die via de zintuigen en eten mensen weer met hun omgeving verbindt.
https://www.cheferling.com/story

Hij is 27 juni al op Utopia Eiland geweest en heeft met een aantal medewerkers van Utopia al een beetje verkend hoe en wat interessant zou zijn om te plukken. 5 Juli komt hij met vrienden en collega's van 6h in de ochtend tot 12h in de middag plukken om alvast wat ingrediënten voor 19 juli te oogsten. 5 juli zullen we dan aansluitend met zijn allen lunchen.

Wij mogen ook wat mensen uitnodigen, dus mocht je interesse hebben om al vroeg uit de veren te komen en er op 5 juli erbij te zijn, laat het dan weten op Xavier@Weerwoud.nl. Er is plek voor nog 3 man/vrouw. Wie het eerste komt, die het eerste maalt. De wens is dan wel dat je ook 19 juli helpt en in de bediening meewerkt. Chef Erling wil namelijk alles zo goed mogelijk overbrengen, zodat zijn kennis verspreidt wordt.

 

Waarmee kan ik je helpen?

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Partners Weerwoud

slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image