Voedselbos vragen en antwoorden

Bostuintjes

In Nederland zijn ze relatief nieuw, maar in de tropen bestaan ze al eeuwen. Voedselbossen zijn een schatkamer aan lekker, gezond en gevarieerd eten en nog veel meer! In de tropen zijn ze bekend als bostuinen waar gezinnen naast hun eten ook medicijnen, brandhout en vezels voor kleding uithalen.

Het ontwerp van een voedselbos is geïnspireerd op de opbouw van verschillende vegetatielagen van een natuurlijk bos. Denk aan bomen, struiken, kruiden, klimmers en de bodem. Je imiteert daarmee een bosecosysteem. Een goed ontworpen voedselbos biedt ook onderdak aan vele soorten organismen. Bestuivende of plaagbestrijdende insecten, vogels, egels en andere dieren hebben allemaal hun rol in het grotere geheel. Hoe hoger de biodiversiteit, hoe evenwichtiger en gezonder een bos wordt.

Voedselbossen zijn in principe niet commercieel, zoals de traditionele akker- of tuinbouw. Op kleinere schaal kunnen ze wel wat inkomsten genereren. Bijvoorbeeld door de verkoop aan een lokaal restaurant of buurtwinkel.

Een productief voedselbos vraagt wel veel handarbeid en veel kennis van de verschillende soorten, om ze goed te verzorgen en te gebruiken. Voor één persoon is een voedselbos van honderd bij honderd meter goed te overzien. Als je met meer mensen bent, kun je natuurlijk altijd groter gaan. In Marokko is er een bos van wel twee bij vier kilometer groot en heeft iedere bewoner van de omliggende dorpen daarin een eigen bostuintje.

In een voedselbos kun je klassiekers als appels, walnoten, frambozen, aardbeien en artisjokken verbouwen. Maar ook pawpaw’s, hickorynoten en nashiperen zijn heel geschikt.

Smullen
op bosniveau

Door dit voedselbos kronkelt een ontdekkingsroute.

Agroforestry

Lees meer verdiepende informatie van het agroforestry perceel.

Schoolplein

Lees ook het interview met de ontwerper van het schoolplein.