Agroforestry vragen en antwoorden

Bij agroforestry - of in het Nederlands: boslandbouw - worden bomen en struiken onderdeel van het boerenbedrijf. Dat maakt ons landschap rijker. Agroforestry combineert veeteelt en eenjarige akkerbouwgewassen (aardappel, graan, biet) met meerjarige gewassen, zoals fruitbomen, bessenstruiken en hagen.

Op het boerenbedrijf plant je als boer natuurlijk niet een heel bos aan, maar zoek je slimme combinaties. Door bijvoorbeeld voederhagen te plaatsen op grasland, krijgen koeien een gevarieerder en gezonder dieet. Het landschap kan verder verrijkt worden met onder andere walnotenbomen, die naast noten ook schaduw opleveren.

Deze eeuwenoude vorm van landbouw was voor de industrialisatie in veel culturen de normaalste zaak van de wereld. In Nederland zien we bij de Maasheggen nog sporen van boslandbouw. Ook op andere plekken vind je nog grootschalige cultuurlandschappen met interessante combinaties. Zo beslaat het Dehesa-systeem in Spanje en Portugal een gebied zo groot als alle Nederlandse landbouw bij elkaar.

Overzicht agroforestry geheel landbouw agrarier Utopia Eiland Weerwoud Floriade

Win-win-win

Boeren willen het beste voor hun dieren, voor hun bodem en ze willen een toekomstbestendig bedrijf. Daar sluit agroforestry naadloos op aan. Het versterkt de biodiversiteit en daarmee ook de weerbaarheid van zowel de gewassen als de bodem. Agroforestry benut daarnaast ecologische hulpbronnen als water, licht en voedingsstoffen beter. De bomen zorgen ook nog eens dat er meer CO2 wordt opgeslagen. Win-win-win dus!

Agrarisch ondernemers kunnen op Utopia Eiland ontdekken hoe je agroforestry integreert in specifieke bedrijven. Op een manier die het meest lucratief en effectief is. Ook als je geen boerenbedrijf hebt, valt hier een hoop te leren. We nemen je graag mee in de wereld van landbouw, natuur en agroforestry!

Bomen en
struiken terug
in de akkerbouw
en veeteelt

Volg de ontdekkingsroute en leer hoe we biodiversiteit weer terugbrengen in onze landbouw.

Voedselbos

Wil je meer weten over het voedselbos? Kijk dan op de pagina met extra informatie.

Schoolplein

Lees ook het interview met de ontwerper van het schoolplein.