Ontdekkingsroute: Agroforestry

Wormenwasstraat

In de donkere tunnel loop je letterlijk tussen de wortels van de bomen die hier groeien. Je kunt weinig zien, maar wel veel ruiken en voelen. Misschien hoor je ook wel dingen? Als je je door de gang wurmt, waan je je even een worm. Onder de grond is het donker, vochtig en je wordt geborsteld door de wortels van de bomen.

Worm

Bodemvoedselweb

De worm is een van de meest zichtbare soorten van het leven in de grond. Je kunt ze niet missen. Maar er is ook veel leven dat je niet ziet. Wormen zijn onderdeel van een groter bodemvoedselweb: bacteriën, schimmels en ander minuscuul bodemleven. De worm maakt wormenmest, wat zorgt voor een rijk bodemleven. Al het bodemleven zorgt er samen voor dat planten die erin en erop leven gezond zijn en goed groeien. Vallende bladeren en takken zijn vervolgens weer voedsel voor de worm en het andere bodemleven. Slim systeem, toch?

Darmflora

Wist je dat jij in het dagelijks leven zelf ook een groter ecosysteem bent met je eigen lichaam? Onze darmen bijvoorbeeld. Die kennen we als een handig orgaan dat ons eten in poepklare brokken naar de uitgang werkt. Net als de bodem, hebben onze darmen honderden miljoenen bijzondere bewoners. Deze bacteriën en schimmels helpen ons voedsel te verteren en zorgen dat ziektes buiten de deur gehouden worden. Een fijne samenwerking. En het gaat nog veel verder!

Ge'cel'lig samenwerken

Wist je dat we zelfs permanent met bacteriën vergroeid zijn? In iedere cel van ons lichaam zitten mitochondriën, onze ‘energiecentrales’. Met de zuurstof die we inademen zetten ze ons voedsel om in bruikbare energie. Ze stammen af van primitieve bacteriën die miljarden jaren geleden een samenwerking zijn aangegaan met andere cellen. Ze leven nog altijd in ons voort. Onafscheidelijk teamwork dus, in onze eigen cellen.

Survival of the fittest?

Als mens zijn we kortom niet één organisme, we zijn een samengesteld dier. We staan niet los van de natuur, we zijn er volledig onderdeel van. Het is een misverstand dat er in de evolutie enkel competitie gaande is. ‘Survival of the fittest’ betekent juist ook dat het beste team voordeel geniet. Organismen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en zijn soms zelfs met elkaar vergroeid.

Zo zijn we begonnen met een afdaling in de wormentunnel, nog verder gedoken onze darmen in en uiteindelijk beland in het diepe binnenste van onze cellen. Vervolg je weg en ontdek hoe samenspel de formule is tot het herstel van de aarde.

Partners Weerwoud

slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image