Vrijwilligers

Het altaar der verstoten voedselwaren

DATUM: Zondag 27 augustus
SPREKERS: Sien Vanmaele en Sharmila Baidjnath Misier
VOOR WIE: Bezoekers

LOCATIE: Utopia eiland, bijeenkomstkas
TIJD RONDE 1:
13:30 - 15:00 uur
TIJD RONDE 2: 15:30 - 17:15 uur

TIJDSBESTEDING: 1,5 uur
PRIJS: Varieert per doelgroep

Kookworkshop ter voorbereiding op het einde van de wereld

Met theatermaker Sien Vanmaele en Chefkok Sharmila Baidjnath Misier

Schuif aan bij het altaar der verstoten voedselwaren. Op 27 augustus strijkt het Voedselmuseum ‘n Wilde Keuze neer tussen de bomen van Utopia Eiland. Een bijzonder stukje Almeerse boslandbouw, waar een grote groep enthousiastelingen laat zien hoe de rijkdom van ecosysteem herstel er uit kan zien midden in de stad.

Je gaat van alles leren over microben. Niet alleen over hun rol in de bodem, maar vooral hoe deze wonderlijke wereld van micro-organismen ons kan helpen in de strijd tegen voedselverspilling.

Deze middag bestaat uit twee delen. Eerst neemt theatermaker Sien Vanmaele je mee naar haar altaar der verstoten voedselwaren. Daarna ga je met chef Sharmila Baidjnath Misier op ontdekkingstocht door de oogst van Utopia Eiland. Je leert hoe je de verstoten onderdelen van je favoriete groenten alsnog kunt verwerken tot heerlijke maaltijd. Denk bijvoorbeeld aan culinaire eigenschappen van de loof van de wortels.

PROGRAMMA

Tijden

Ronde 1: 13:30 t/m 15:00 uur

13:30 – 14:15 – Sien Vanmaele altaar

14:15 – 15:00 – Utopia Eiland workshop door Sharmila Baidjnath Misier

 

Ronde 2: 15:30 t/m 17:15 uur

15:30 – 16:15 – Sien Vanmaele altaar

16:15 – 17:15 – Utopia Eiland workshop door Sharmila Baidjnath Misier

Theatermaker Sien Vanmaele

Sien Vanmaele maakt theatervoorstellingen met en over eten. “Kookworkshops ter voorbereiding op het einde van de wereld” is een meerjarig onderzoek naar het voedsel van de toekomst. Vastbesloten om zich niet te laten grijpen door klimaatangst, zoekt Sien vanuit haar keuken naar antwoorden op de klimaatverandering.

Voor het Voedselmuseum  toont ze op Utopia Eiland haar laatste inzichten over hoe microben ons kunnen helpen in de strijd tegen voedselverspilling. Ze nodigt je uit aan haar ‘altaar der verstoten voedselwaren’ en dompelt je onder in de wondere wereld van de micro-organismen die ons eten lekkerder, makkelijker te verteren en langer houdbaar maken.

van en door Sien Vanmaele & Laika, theater der zinnen

Chef Sharmila Baidjnath Misier

Almeerse Sharmila Baidjnath Misier is een Surinaamse kok en ontwikkelde haar eigen Massala kruidenmix. Zij is een ster in koken met overgebleven producten en stukken groente die mensen links laten liggen. Ze gaat met je op zoek naar achtergebleven ingrediënten in Utopia Eiland en vertelt je in de workshop alles over de creatieve oplossingen die deze ingrediënten bieden. Zo ga je naar huis vol inspiratie en met een hoofd vol ideeën om zelf mee aan de slag te gaan in de keuken.

Waarmee kan ik je helpen?

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Partners Weerwoud

slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image

Walnocello Workshop editie 2023 met Lotte Sluiter

DATUM: Dinsdag 18 juli
DOCENT: Lotte Sluiter
VOOR WIE: Vrijwilligers en bekenden

LOCATIE: Utopia Eiland
EN TIJD:
14:00 - 17:00 uur
TIJDSBESTEDING: 3 uur

PRIJS: Gratis
EXTRA: In december een fles walnocello als dankjewel

Walnocello drankje walnoten likeur Utopia Eiland Floriade Weerwoud Almere

Walnocello Workshop editie 2023 met Lotte Sluiter

Na de teleurstelling waarbij onze Walnocello editie 2022 met het faillissement van BioSpirits verdwenen is, gloort er weer nieuwe hoop. Verhage Fruit heeft aangegeven met ons een nieuwe editie te willen maken. Ze maken hun eigen alcohol en die zullen we ook als basis gebruiken voor de nieuwe editie. We zijn erg benieuwd wat voor twist dat aan de smaak zal gaan geven!

Lotte is de aanstichter van Walnocello en heeft ook de eerste workshop met ons gedaan. Zij vindt het erg leuk om dit jaar weer een workshop met ons te doen. Ze zal het verhaal achter de Nocinno vertellen en ingaan op onze relatie met alchohol. Ook niet onbelangrijk: we gaan de walnoten plukken en voorbereiden, zodat Verhagen Fruit er Walnocello van kan gaan maken. Doen jullie ook weer mee? Stuur dan een mailtje naar [email protected].

Vrienden en familie zijn ook van harte welkom! Of tip iemand waarvan je denkt dat die mee zou moeten doen. Als dank krijg je in december een flesje cadeau.

Waarmee kan ik je helpen?

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Partners Weerwoud

slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image

Gemeenschapsgesprek

Bijeenkomst voor de community op Utopia eiland

DATUM: 14 juli 2023
VOOR WIE: Vrijwilligers en teamleden

LOCATIE EN TIJD: Bijeenkomstkas 15:00-17:00

Gemeenschapsgesprek

Elke derde vrijdag van de maand is er voor de community op Utopia eiland een gemeenschapsgesprek. Ook na de Floriade willen we dat Utopia eiland een levendige en relevante plek blijft. We denken in deze bijeenkomsten bijvoorbeeld na over wat we willen bereiken, hoe we dat organiseren en welke plek we binnen Almere innemen.

Waarmee kan ik je helpen?

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Partners Weerwoud

slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image

Utopia Soep en Bier Reigernest 30 juni

DATUM: Vrijdag 30 juni
VOOR WIE: vrijwilligers, bezoekers, ondernemers

LOCATIE: Broedplaats De Blauwe Reiger (De Steiger 77)
EN TIJD:
17:00- 20:00 uur

TIJDSBESTEDING: 3 uur
PRIJS: € 7,50

Utopia Soep en Bier Reigernest

Kom naar het Reigernest voor de vrijdagmiddagborrel op de laatste vrijdag van de maand.

Utopia Soep editie op 30 juni van 17:00-20:00

Reserveer een heerlijke courgette soep met blauwe kaas, met ambachtelijk brood. Speciaal door de vrijwilligers van Utopia Eiland voorbereid (vegetarisch).

En daarbij 1 Stijl bier naar keuze bij de bar. Of een ander drankje, zoals wijn of fris.
Voor het eerst zal de BK716 Black Barley Wine te proeven zijn tijdens Reigernest!

Locatie: Broedplaats De Blauwe Reiger (De Steiger 77)

LET OP: Reigernest vindt plaats in de buitenlucht. Mocht het niet door kunnen gaan vanwege bijvoorbeeld slecht weer dan krijg je het geld voor deze reservering terug.

 

Waarmee kan ik je helpen?

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Partners Weerwoud

slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image

Product ideeën voor Wilder Land

DATUM: Dinsdag 4 juli

VOOR WIE: Wilder Land en vrijwilligers

LOCATIE: Utopia eiland

Proef met Utopia product ideeën voor Wilder Land

Utopia eiland is niet alleen een praktijkleerplek voor onszelf, maar ook een plek waar we met partners na kunnen denken over nieuwe producten. Daarom gaan we deze maand een proef met Wilder Land aan rond de zwarte bes en daarbij krijgen we hulp van de ingenieuze ingevingen van Svetlana.

Als het ons lukt om daar een product mee te laten ontstaan dat ook verkocht kan worden, zou dit ook kunnen betekenen dat we een commissie hierover zouden kunnen krijgen als steun voor de Stichting. Zo helpen wij Wilderland innoveren en zij ons het project te draaiende te houden.

Dinsdag gaan Svetlana, Matthijs en Xavier de koppen bij elkaar steken om wat experimenten van Svetlana te proeven en na te denken wat we nog meer zouden kunnen.

Assortiment Wilder Land

Inmiddels heeft Wilder Land hun assortiment verbreed met mooie producten. Bekijk hun website https://wilder-land.com/

Met de kortingscode WEERWOUD10, krijg jij 10% korting op je bestelling bij Wilder Land en ontvangt Stichting Weerwoud een donatie van 10%, dus win-win!

Waarmee kan ik je helpen?

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Partners Weerwoud

slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image

Wild Plukken met Chef Erling

DATUM: Woensdag 5 juli
SPREKERS: Chef Erling

VOOR WIE: Genodigden en vrijwilligers
TIJDSBESTEDING:
6 uur

LOCATIE: Utopia eiland
EN TIJD: 6:00 - 12:00 uur

Wildplukken op Utopia met Chef Erling voor de opening van Museum M

Museum M

Museum M ligt bij de Flores toren en zal ook de komende jaren nog exposities maken in dat drijvende gebouw. Zo openen ze 19 juli een nieuwe expositie/periode met Emmanuelle Moureaux. We zijn benaderd of ze bij ons kunnen komen wild plukken om de gerechten voor de opening te maken. Daarvoor hebben ze deze bijzondere Chef betrokken!

Chef Erling

Chef Erling laat zich graag inspireren door de geheimen van de lokale en regionale natuur en ziet zich als alchemist die via de zintuigen en eten mensen weer met hun omgeving verbindt.
https://www.cheferling.com/story

Hij is 27 juni al op Utopia Eiland geweest en heeft met een aantal medewerkers van Utopia al een beetje verkend hoe en wat interessant zou zijn om te plukken. 5 Juli komt hij met vrienden en collega's van 6h in de ochtend tot 12h in de middag plukken om alvast wat ingrediënten voor 19 juli te oogsten. 5 juli zullen we dan aansluitend met zijn allen lunchen.

Wij mogen ook wat mensen uitnodigen, dus mocht je interesse hebben om al vroeg uit de veren te komen en er op 5 juli erbij te zijn, laat het dan weten op [email protected]. Er is plek voor nog 3 man/vrouw. Wie het eerste komt, die het eerste maalt. De wens is dan wel dat je ook 19 juli helpt en in de bediening meewerkt. Chef Erling wil namelijk alles zo goed mogelijk overbrengen, zodat zijn kennis verspreidt wordt.

 

Waarmee kan ik je helpen?

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Partners Weerwoud

slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image
slider image